Reeducació Postural Mézières

La Reeducació Postural Mézières, és un mètode de tractament de la postura, que consisteix en equilibrar les tensions dels diferents músculs del cos, per tal de disminuir el dolor d’esquena i millorar la postura global d’una manera progressiva.

El tractament consisteix a despertar la pròpia consciència corporal, ensenyar una respiració més fluida amb exercicis actius i aplicar teràpia manual per relaxar la musculatura contracturada. D’aquesta manera, el pacient pot conèixer millor el seu cos i evitar les tensions musculars que li provoquen dolor o rigidesa en el moviment.La reeducació postural Mézières, està indicada per:

 

– Dolor agut i crònic (fibromiàlgia)

– Lesions musculars (contractura o sobrecàrrega muscular)

– Epicondilitis

– Artrosis

– Hèrnia discal

– Pseudociàtica (dolor semblant a la ciàtica)

– Dolor cervical (cervicàlgia)

– Dolor lumbar (lumbàlgia)

– Síndrome de dolor miofascial

– Disfunció craneomandibular o temporomandibular

– Esquinç de turmell

 

Síndrome del Dolor Miofascial (punció seca)

El Síndrome de Dolor Miofascial, és un trastorn muscular causat per una sobrecàrrega o contractura que ocasiona nòduls fibrosos anomenats punt gallet. Aquesta contractura muscular pot donar dolor local o referit a zones veïnes, rigidesa i incapacitat per moure’s.

Aquest trastorn muscular pot presentar-se en qualsevol part del cos, però més habitualment en els següents casos: dolor a les cervicals, mal de cap, disfunció temporomandibular, dolor semblant al de la ciàtica, dolor lumbar i dolor a l’espatlla.

Indicat per:

– Disfunció de l’articulació temporomandibular (ATM)

– Mal de cap (cefalea)

– Dolor cervical (Cervicàlgia). Fuetada cervical (accident trànsit)

– Dolor lumbar (lumbàlgia)

– Pseudociàtica (dolor semblant a la ciàtica)

– Dolor a l’espatlla o al braç

– Esquinç turmell

Factors com l’estrès, mals hàbits posturals, moviments repetitius, traumatismes i degeneració articular poden perpetuar aquests punts gallet.

El tractament de fisioteràpia consisteix en relaxar la musculatura i eliminar el punt gallet que provoca el dolor. Es pot fer mitjançant tècniques manuals o amb una tècnica semblant a l’acupuntura (punció seca).

 

Disfunció de l’articulació Temporomandibular o ATM

La mandíbula està unida al crani per dues articulacions que s’anomenen articulacions temporomandibulars (ATM). Aquestes dues articulacions permeten que la mandíbula es mogui i així podem mastegar , parlar, etc.

La disfunció temporomandibular és un conjunt de trastorns del funcionament de les ATMs i de la musculatura veïna (musculatura masticatòria i cervical). Es pot presentar un trastorn aïllat de les articulacions o dels músculs o d’ambdós al mateix temps, sent això últim el més habitual.

Aquests trastorns solen ocasionar:

-Dolor, que pot ser localitzat a l’ATM o pot estendre’s per tota una zona de la cara, del cap o del coll. Aquest dolor tant pot ser constant fins i tot quan tenim la mandíbula sense moviment o presentar-se només quan la moguem.

– Soroll a l’ATM al moure la mandíbula. Se sent habitualment quan obrim la boca o en menjar. Moviment alterat de la mandíbula que pot donar-se com un impediment permanent o d’encallament intermitent per obrir la boca.

Sovint és difícil determinar el motiu exacte que ha provocat el trastorn, inclús podria ser la suma de diversos factors:  haver rebut un cop a la mandíbula o haver patit una fuetada cervical en un accident de trànsit , posició anòmala del disc de l’ATM, tenir un inadequat encaix de les dents, tenir mals hàbits (hàbit de serrar les dents o rascar-les -bruxisme-, rossegar glaçons de gel, mastegar xiclets molta estona, mala posició al dormir, etc.), o l’estrès, entre d’altres.

Aquests trastorns es poden tractar amb fisioteràpia juntament amb tractament odontològic.

El tractament de fisioteràpia consisteix a millorar el funcionament de la musculatura i les articulacions, ja sigui relaxant els músculs , treballant la desinflamació de les articulacions i/o músculs o millorant la mobilitat de la mandíbula. El tractament odontològic consisteix habitualment en la confecció d’un aparell bucal (fèrula) que modifica i corregeix l’encaix de les dents.

 

Psiconeuroimmunoendocrinologia-PNIE

La PNIE té una visió integral de la salut valorant la relació entre el sistema immunitari, neurològic, endocrí i psicosocial de la persona com factors de salut i malaltia. La PNIE ajuda a la prevenció i a la restauració de la salut en el seu estat òptim, tant en l’àmbit físic com emocional.

Un desequilibri del funcionament biològic del cos, pot ser provocat per mals hàbits alimentaris, per un estrès mantingut en el temps, per un sistema immunitari dèbil, per una disbiosis o desequilibri de la flora intestinal i per una disfunció hormonal o endocrina.

Indicat sobretot en casos de dolor musculoesquelètic agut o crònic, fibromiàlgia, artritis reumatoidea, fatiga crònica, cansament, cefalea (mal de cap), migranya, inflamació de la panxa, mala digestió, cremor i acidesa d’estómac, estrenyiment, síndrome premenstrual, insomni, sobrepès, estrès i ansietat.

El tractament de fisioteràpia consisteix a millorar la qualitat de vida de la persona mitjançant canvis d’hàbits alimentaris i de vida saludables. Sovint es demanen analítiques de sang, de femta o d’altres més específiques per recomanar suplementació natural en cas de dèficits de vitamines, minerals, probiòtics, aminoàcids, etc. Habitualment, el tractament és recolzat per metges especialistes en Psiconeuroimmunologia (metge de família, odontòleg, endocrinòleg, psicòleg).